1972 arctic cat panther 340 HELP PLEASE! - Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileforum.com
Go Back   Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum > Specific Snowmobile Forums > Vintage Snowmobiles


» Sponsors





Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-06-2007, 02:29 AM   #1 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
1972 arctic cat panther 340 HELP PLEASE!

have a 72 arctic cat panther 340 kaw and been fighting with it for 5 yrs to get it right i need to get it going again,been a pain been stored for 30 yrs and has less than 500 miles on it, perfect cond. jugs still cross-hatched eng rebuilt no air or fuel leaks good comp replaced the carb with an HD thought i solved it but its still not right idles and runs for 15 min and then bogs, backfires. tried 2 sets of new coils, timing dead on new plugs. whats up? been working on sleds forever never been stumped b4

Last edited by oldie yungin; 11-06-2007 at 03:13 AM.
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-06-2007, 11:53 AM   #2 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
let me just add that all the fuel lines,check valves,filters are new,used several new plugs b8 ngk,sprayed starting fluid all over when it was acting up and rpms didn't change, bought carb rebuilt but i have rebuilt it 3 times each time soaking it in carb cleaner and blew out passages not hard its an HD. only thing suspicious was during one of my many eng removals i saw gas running out of the pulse line but symptoms are not of rich but lean cond backfire and coughing out of carb but as i said no air leaks
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2007, 12:01 PM   #3 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
sorry to go on so much but part of it is me venting and also just being extremely frustrated. i'm a mechanic so i just figured all the 411 can only help solve it. wanted to add that also when it would start acting up the carb screws could be turned with very very little or no change in mix
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2007, 12:29 PM   #4 (permalink)
Super Moderator
 
RJ Gleason's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Groton NY
Posts: 32,476
Change the points and condensers.
__________________
Old Cat Rider
'93 Wildcat 700EFI
w/ Comet 108 Pro-4 clutch & 01 ZR skid

'90 Wildcat Project in progress.

Vintage (sorta)
1980 Indy Trail 440 (for sale)
1980 AC Pantera (donor engine to the 90 wildcat)


http://www.dcdrifters.net/


Worshipful Master; F&AM Dryden Lodge# 472
http://www.masonicdryden472.org/

Rules of this forum are strictly enforced!
RJ Gleason is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2007, 01:20 PM   #5 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
points and condensors are new i do realize that sometimes you get bad condensors though i've gotten a few myself but my experience has been that they wont run right at all with a bad cond its got strong spark i guess i cant completely rule that out though its a cheap stupid fix. i just spent 200 on a used 400 cc kaw and fixed it up and put it in hopefully it works when i try to ride this winter.nickle and dime!its done it to me b4 went thru the 340 and went to ride it and it dogged me ran great on the bench
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2007, 01:26 PM   #6 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
i got pics of both my old sleds on my myspace look for lil rob in coon rapids mn.
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2007, 05:47 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
Invader440's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Fosston, Mn
Posts: 185
I'd pull it apart and replace all the crank seals including the center one considering it was stored for that long.
Invader440 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2007, 08:38 PM   #8 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
i did that about 4 years ago. my dad actually broke the clutch trying to get it off so i had to buy a new one. everything on that thing either electrical or gasket/seals are all new as of a few years ago. thats what killed me cuz i've rebuilt hundreds of small engines and that one only has given me any trouble. i heard from a local old time sled guy that the 72s were notorious for having bad stator plates but it kinda doesn't make sense cuz everything attached to it is new
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 09:46 AM   #9 (permalink)
Super Moderator
 
RJ Gleason's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Groton NY
Posts: 32,476
Did you replace all the lines back to the tank?
Check the pickup screen too.
__________________
Old Cat Rider
'93 Wildcat 700EFI
w/ Comet 108 Pro-4 clutch & 01 ZR skid

'90 Wildcat Project in progress.

Vintage (sorta)
1980 Indy Trail 440 (for sale)
1980 AC Pantera (donor engine to the 90 wildcat)


http://www.dcdrifters.net/


Worshipful Master; F&AM Dryden Lodge# 472
http://www.masonicdryden472.org/

Rules of this forum are strictly enforced!
RJ Gleason is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 10:56 AM   #10 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
i replaced both lines twice and have checked the pickup screen several times but it was always clean. the fuel always runs down and continues to without leaking or getting air bubbles and the tank is extremely clean so nothing to plug the carb and i have 2 filters on it one on the carb and one inline.
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2007, 08:00 AM   #11 (permalink)
Super Moderator
 
RJ Gleason's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Groton NY
Posts: 32,476
When you rebuilt the carb, did you do the basic kit or the full rebuild?
__________________
Old Cat Rider
'93 Wildcat 700EFI
w/ Comet 108 Pro-4 clutch & 01 ZR skid

'90 Wildcat Project in progress.

Vintage (sorta)
1980 Indy Trail 440 (for sale)
1980 AC Pantera (donor engine to the 90 wildcat)


http://www.dcdrifters.net/


Worshipful Master; F&AM Dryden Lodge# 472
http://www.masonicdryden472.org/

Rules of this forum are strictly enforced!
RJ Gleason is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2007, 01:20 AM   #12 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
1st time it was a full rebuild, watched the guy do it i paid 60$for it and he is in his 80s and been doing it for 40 yrs. all new needle,seat and diaphragms the mixture screws are ok. the other 2 times were a basic rebuild just the diaphragms and filter. it did the same thing with the old walbro carb so i didn't think it was suspect even though it was missing the leaf and valves/springs. nobody sells em'so i bought a carb.
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 09:50 PM   #13 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 32
T1A Kawasaki had faulty center seal. They upgraded in 73 to a mechanical seal (still available at Shadetree for around 18 bucks). The T1B 340 was supposed to have the upgrade but I have seen where some did not. Your sled sure sounds like the center seal is bad and should be upgraded to the new style. (mechanical not rubber.)
chriscraft is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2008, 10:51 PM   #14 (permalink)
ride old school
 
oldie yungin's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Saint Paul, Minnesota
Posts: 182
i got it going with that 400 kawi from a 73 but i still think it has something to do with with the magneto cuz the lights worked weird with the 340 but work perfect with the 400. also the center seal is new already and that wouldn't explain why it acts up after like 15 minutes of running. would it be worth fixing it to sell it i mean is a 36 yr old 340 kawi worth anything? its only got maybe 500 miles on it and i think thats why the engine was prob messed up from the factory and it just sat around for yrs
oldie yungin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 12:41 AM.



Copyright SnowmobileForum.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0