Stupid? - Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileforum.com
Go Back   Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum > Specific Snowmobile Forums > Ski-Doo Snowmobiles


» Sponsors





Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-24-2011, 11:54 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Hambden Twp, Oh
Posts: 351
Unhappy Stupid?

Got the chance to run the F III around the yard but screwed up and left the choke 1/2 on in my excitement for the first 2 or 3 minutes. Now it runs like only 2 jugs are firing. Think I may have fouled my new plugs but I can't believe how easy it was to hose this thing up. Are these engines that touchy?
__________________
94 Polaris XLT - XTRA 10, Ski Skins, 3" riser
97 Polaris Ultra
96 Ski Doo Formula III 600 (sold)
97 Polaris XLT Limited - XTRA 12 (My Son's)
80 Kawasaki Intruder (sold)
72 Polaris 340 Colt SS (sold)
Skid is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-25-2011, 01:45 AM   #2 (permalink)
Alex
 
600RacerX's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Appleton, WI
Posts: 3,387
well.... in short- Yes. They're that touchy.

Just think about how precise you have to be with everything on a two stroke. Bad fuel=burn down. Jetting off by only 1 or 2 sizes = burndown. So when you are feeding it twice the fuel that it should be for 3 minutes, you're gonna see problems.
600RacerX is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2011, 03:50 AM   #3 (permalink)
drunk loser
 
Join Date: Nov 2009
Location: Minnesota
Posts: 62
hahaha welcome to triple land. Your lucky it even stayed running at all, may want to check your choke cables.
Gaylord Huta is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2011, 09:19 AM   #4 (permalink)
Trevor
 
YamahaSS440's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Wisconsin
Posts: 4,126
Replace the plugs and I bet she will be fine. Pull it over a bunch of times when you take the old plugs out.
__________________
2009/2010 Miles:900
2010/2011 Miles:1300
2011/2012 Miles:530
2012/2013 Miles:1050
YamahaSS440 is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2011, 09:49 AM   #5 (permalink)
I am Spartacus
 
smallengineguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Milton Mills, NH
Posts: 23,682
Quick fix- replace the plugs.
__________________
1992 Ski Doo Mach 1 (SC-10/2 suspended) March '07 SF.com Sled of the Month! (Lost in fire 4-7-13)
1992 Ski Doo Mach 1 original
2006 Ski Doo MXZ 500SS
1999 Ski Doo Grand Touring
1998 Ski Doo Grand Touring
Webmaster Evergreen Valley Snowmobile Club
SledNH.com Moderator
smallengineguy is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2011, 10:58 AM   #6 (permalink)
Super Moderator
 
BC_Dan's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: oregon
Posts: 12,520
I have had limited success taking a torch to the plug ends and burning the stuff off. Sometimes it saves a perfectly good plug and saves a couple of bucks
__________________
2007 Dragon RMK 700 155", 2008 RMK 600 155", 95 Prowler 550 2-up, Really OLD AC Cheetah

http://www.avalanche.org/accidents.php
BC_Dan is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2011, 07:34 PM   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Hambden Twp, Oh
Posts: 351
Choke cables are adjusted perfect...just my stupidity for leaving it on while riding. I'll pull the plugs and bake them for spares and put new plugs in it again. Hate to trash new stuff but plugs are cheaper than getting stranded!
__________________
94 Polaris XLT - XTRA 10, Ski Skins, 3" riser
97 Polaris Ultra
96 Ski Doo Formula III 600 (sold)
97 Polaris XLT Limited - XTRA 12 (My Son's)
80 Kawasaki Intruder (sold)
72 Polaris 340 Colt SS (sold)
Skid is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 01:02 AM   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Hambden Twp, Oh
Posts: 351
OK, so it wasn't me this time! The FIII just started running bad so I pulled each plug wire and discovered the middle cyl wasn't firing. I replaced the fouled plug with a new one and it ran great again. I had the same problem a couple days later only with the stator side cyl. This sled seems to smoke A LOT and I'm wondering if it's possible the oil injection is fouling the plugs? What can I do to fix this?
__________________
94 Polaris XLT - XTRA 10, Ski Skins, 3" riser
97 Polaris Ultra
96 Ski Doo Formula III 600 (sold)
97 Polaris XLT Limited - XTRA 12 (My Son's)
80 Kawasaki Intruder (sold)
72 Polaris 340 Colt SS (sold)
Skid is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 03:54 AM   #9 (permalink)
I am Spartacus
 
smallengineguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Milton Mills, NH
Posts: 23,682
Welcome to the world of triples. You need to get it up to temp and ren it.
__________________
1992 Ski Doo Mach 1 (SC-10/2 suspended) March '07 SF.com Sled of the Month! (Lost in fire 4-7-13)
1992 Ski Doo Mach 1 original
2006 Ski Doo MXZ 500SS
1999 Ski Doo Grand Touring
1998 Ski Doo Grand Touring
Webmaster Evergreen Valley Snowmobile Club
SledNH.com Moderator
smallengineguy is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 08:23 AM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Hambden Twp, Oh
Posts: 351
Quote:
Originally Posted by smallengineguy View Post
Welcome to the world of triples. You need to get it up to temp and ren it.
Actually had it out and beat on it a few times the end of last season but found that after it sat for a day or two it would foul a plug the next time you start it. I use just enough choke to get & keep it running at first so it's not that. It runs great otherwise. I wondered why the previous owner had a case of plugs in the trunk...now I know. It still smokes a lot after riding it hard. I replaced the oil injection pump and lines last year because of some leaks and I'm sure the pump is set according to the shop manual but it still smokes about 3 times as bad as my Polaris triples. Any suggestions?
__________________
94 Polaris XLT - XTRA 10, Ski Skins, 3" riser
97 Polaris Ultra
96 Ski Doo Formula III 600 (sold)
97 Polaris XLT Limited - XTRA 12 (My Son's)
80 Kawasaki Intruder (sold)
72 Polaris 340 Colt SS (sold)
Skid is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 08:42 AM   #11 (permalink)
ride till your broke
 
Renagade's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Northern Illinois
Posts: 2,553
replace all three plugs at once and
run till the smoke clears up. its
gotta burn off all the oil in the
pipes. takes a little while to reach
operating temp and burn off oil.
mine smokes more than usual each fall
on first start up.
__________________
------------------
current sleds
04 rev800ho gade
95 formulaIII 600
77 olympic 340e
ummm.... I could live in my sled trailer if i had to!!
Renagade is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 12:51 PM.



Copyright SnowmobileForum.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0