MXZ 500 Problems - Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileforum.com
Go Back   Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum > Specific Snowmobile Forums > Ski-Doo Snowmobiles


» Sponsors





Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-16-2010, 11:34 PM   #1 (permalink)
Alex
 
600RacerX's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Appleton, WI
Posts: 3,387
MXZ 500 Problems

I'm trying to help my friend with his sled, so I'll try and describe his problem the best I can.

He has a 98 MXZ 500 and was riding one day when it had a definite bog under heavy throttle. Then once up to top end it ran fine, but all at once it just died "as if it was blown up or something". Waits a few minutes later, and the thing fires right up and seems to run fine. Now since then the sled will only go 80 while still turning 8000 (when it used to go 90). The compression is fine and the belt is fine (according to him).

My thought was that it was two seperate problems. The first being he just overheated it or maybe vapor locked it (idk) and the second being definitely something in the clutching.

Any ideas?
600RacerX is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-17-2010, 12:31 AM   #2 (permalink)
SD Rider
 
Join Date: Jan 2010
Location: Watertown, SD
Posts: 4,335
Sounds like he could have a spark issue maybe? For the only going 80 instead of the previous 90, that seems like clutching to me also if he was still running the same 8,000 rpm's. My cousin had weak spark on his 98 formula 500 (basically the same sled) and it would bog out and almost die on occasion but other times it would run fine. I just learned about this problem the other day...go figure. He said they replaced the ignition coils and it solved the issue. It could also be as simple as bad plugs. My RXL would seriously only run about 25 mph once when I had bad plugs.
__________________
2008 Polaris IQ FST Dragon
2,552 Miles
jordandakota is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2010, 03:25 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
skidoostud's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Alto, Mi
Posts: 318
I seriously doubt there's anything up with his clutches, It sounds like a spark plug issue to me. So I'd say buy a new pair, put em' in, and see what happens!
__________________
Current Sleds-
95' ski doo Mach z 780 triple (stock)
98' ski doo formula sl 500 (Stock)
98' Arctic cat 440 Jag (studded)

Previous Sleds-
00' Mxz 700
1992 Ski doo Mach 1 (DG pipe)
1976 El Tigre 5000
1972 Arctic Cat Panther 440

"Ride em' till you can't feel your toes"
skidoostud is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2010, 05:14 PM   #4 (permalink)
Live 2 Ride
 
Spun222400's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Sudbury, Ont
Posts: 1,004
Could be running really rich, idk if the 98's are choke but mite be something to look at
__________________

2010 crossfire 8 H.O. Sno Pro
2006 Crossfire 6(Wifes)
2000 MXZ 500(sold)
2002 Honda foreman 450(plow bike)
2005 Yamaha Banshee 350 (crazy)
2008 Yamaha Raptor 350 (wifes)
Spun222400 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2010, 06:22 PM   #5 (permalink)
Registered User
 
skidoostud's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Alto, Mi
Posts: 318
Take your plugs out and see how they look!
__________________
Current Sleds-
95' ski doo Mach z 780 triple (stock)
98' ski doo formula sl 500 (Stock)
98' Arctic cat 440 Jag (studded)

Previous Sleds-
00' Mxz 700
1992 Ski doo Mach 1 (DG pipe)
1976 El Tigre 5000
1972 Arctic Cat Panther 440

"Ride em' till you can't feel your toes"
skidoostud is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2010, 09:50 PM   #6 (permalink)
Alex
 
600RacerX's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Appleton, WI
Posts: 3,387
ok, I'll be sure to tell ask him to check his plugs.

Any Mods wanna chime in?
600RacerX is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 02:36 AM.



Copyright SnowmobileForum.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0