1989 Ski-doo Safari - Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileforum.com
Go Back   Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum > Specific Snowmobile Forums > Ski-Doo Snowmobiles


» Sponsors





Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-18-2007, 07:35 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
1989 Ski-doo Safari

I have a 1989 Safari. 377cc. I get it too start and run a bit...it wont run fast enuff to engage the clutch. Then it slowly bogs down and dies at full throttle. I did a compression test by taking out both plugs. Pulling cord 3 times. Pressure hit 113 Avg on both cylinders. It does get fuel...the primer spits it out too.

I have no idea. Rings? Clean carb?
Spazzalot is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-18-2007, 07:50 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
iceman400's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: keswick, ontario, canada
Posts: 480
my friend has a 1990 safari 377 and he dosn't take care of it at all, its not in good shape the cowl is cracked and the suspention is toast but the motor never dies or has any problems with it its a great ice fishing machine...but it sounds like you need to clean the carbs... here is a pic of his safari.. everthing on this sled is held together by bungy chords..hood..and both a-arms! but it has electric start that works!

Connor.
Attached Thumbnails
1989 Ski-doo Safari-img_2725.jpg  
__________________
2001 Machz 800 spring order yellow
1998 ski-doo mxz 440
1998 Jeep grand cherokee 5.9
1966 Dodge Charger-BAD ASS
iceman400 is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2007, 03:30 AM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
I took the heads off. Didnt see any leaks thru gaskets. I took carb off but appears to be 100% clean. I wonder if there is a way to see if its running too rich etc... Or pumping more oil into it then needed. It's oil injected. Pumping the primer shoots gas out of the lines properly. I assume its not a blockage etc. I really desperately need a manual on how to repair this machine. Like setting the carb jets etc.... If anyone has one can ya scan and send? Or mail whatever I can pay postage for it...lemme know please.

Heres the thing. Not playing on anything. My dad just got diagnosed with heavy cancer in his right lung. Last year he had his left lung removed. I dont think he can walk this winter. He dont own a sled. I want to bring this to him to let him be able to fish this winter. He has a terminal condition. I hate cancer.

At any rate... I must get this running properly for the winter for him.
Thanks.
Spazzalot is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2007, 08:11 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
Okay... could you take a picture or look at your freinds machine. Specifically, on the body you see a small fuel pump with hoses coming in and out of it. Now down farther there is a small aluminum square thing. It has a wire harness coming out of it. Also a small post in the center of it.... would be approx. 2" square...could you find out what that part is for?

The wire harness leaving it had 2 yellow wires crimped by the motor. There was bare wire touching the snowmachine body.

Depending on what that thing is...I wonder if it would cause the above problem?
Spazzalot is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 06:32 AM   #5 (permalink)
I am Spartacus
 
smallengineguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Milton Mills, NH
Posts: 23,667
Sounds like you have a spark issue on one cylinder. The square thing is the voltage regulator, it controls power to the lights, etc. but not engine power. Are the plugs all wet with fuel? Put new plugs in and try again.
__________________
1992 Ski Doo Mach 1 (SC-10/2 suspended) March '07 SF.com Sled of the Month! (Lost in fire 4-7-13)
1992 Ski Doo Mach 1 original
2006 Ski Doo MXZ 500SS
1999 Ski Doo Grand Touring
1998 Ski Doo Grand Touring
Webmaster Evergreen Valley Snowmobile Club
SledNH.com Moderator
smallengineguy is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 07:16 AM   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
I found reference to a certain plug that runs hotter on the net... What plugs you recommend then? Yes the plugs were wet. There seems to be a build up of oil in the exhaust as well. Probably due to misfiring condition.

That little voltage regulator has a harness coming out of it. The wire casing is wore thru..and was touching the body. What effect would this have?
Spazzalot is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 08:13 AM   #7 (permalink)
Registered User
 
iceman400's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: keswick, ontario, canada
Posts: 480
i have a set of NGK iritiums... they work fantastic on our sleds..
__________________
2001 Machz 800 spring order yellow
1998 ski-doo mxz 440
1998 Jeep grand cherokee 5.9
1966 Dodge Charger-BAD ASS
iceman400 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 02:49 PM   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
NGK BR8EYA spark plugs

These are the plugs I read about.
Spazzalot is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 03:17 PM   #9 (permalink)
I am Spartacus
 
smallengineguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Milton Mills, NH
Posts: 23,667
Like I said, it would affect the lights and guages, but not the engine. Replace the plugs with factory originals,, BR9es. A hotter plug will NOT solve your problem.
__________________
1992 Ski Doo Mach 1 (SC-10/2 suspended) March '07 SF.com Sled of the Month! (Lost in fire 4-7-13)
1992 Ski Doo Mach 1 original
2006 Ski Doo MXZ 500SS
1999 Ski Doo Grand Touring
1998 Ski Doo Grand Touring
Webmaster Evergreen Valley Snowmobile Club
SledNH.com Moderator
smallengineguy is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2007, 04:50 PM   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6
I will have to wait until reassembly now to see if plugs will work. I am repainting, cleaning, and generally rebuilding all the worn out parts too.

So will let ya know
Spazzalot is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2007, 09:40 AM   #11 (permalink)
pipedrotax600
 
Join Date: Sep 2007
Location: Canajohorie
Posts: 26
it sounds like she may be dumping gas so i would reajust the jets while it is all apart.
pipedrotax600 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2007, 01:34 PM   #12 (permalink)
Registered User
 
upersleder's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: U.P. MICHIGAN/ Iron Mtn.
Posts: 2,300
take a zip tie or something and crimp the primer lines, lots of times the primers go bad and cause several issues, before you go tearing into anything eliminate the primer as the cause. if the sled runs good with the lines plugged go buy a new primer.
__________________
2003 MXZ 700X

Jan. 07 SLED OF THE MONTH WINNER


2006-2007 SLED OF THE SEASON WINNER



wide open till ya see God.....THEN BRAKE!!!

take the warning labels off everything and let the problem sort itself out
upersleder is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2007, 06:27 AM   #13 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 1
I have the same problem with my 86 safari 377
when it i very cold -25 C or colder runs perfect but when it worms up it goes on 1 cylander only new plugs installed compression is 114 on each cyl. new coil for plugs
I think it may be the bearing on the clutch side since this side doesn't fire well
when warmed up.
any opinions guys
awpp
awpp is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2011, 06:50 PM   #14 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
read a post by you the small engine guy and there was a www to a manaul that is not there now could you put it up for me again my is a 1989 safari 377 problem the link was help full thanks
sandy0414 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 06:19 AM   #15 (permalink)
I am Spartacus
 
smallengineguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Milton Mills, NH
Posts: 23,667
Are you looking for a parts manual? I don't have a service manual link.
__________________
1992 Ski Doo Mach 1 (SC-10/2 suspended) March '07 SF.com Sled of the Month! (Lost in fire 4-7-13)
1992 Ski Doo Mach 1 original
2006 Ski Doo MXZ 500SS
1999 Ski Doo Grand Touring
1998 Ski Doo Grand Touring
Webmaster Evergreen Valley Snowmobile Club
SledNH.com Moderator
smallengineguy is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2011, 10:04 AM   #16 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
thanks

thanks small engine think it is a carb problem had runing for 1/2 hour and seem to get littlebetter order boot for air chamber and wil take carb off when come in and clean til then tryin carb cleaner and de icer if water thanks found the link that i wanted on one your old post thanks again talk later
sandy0414 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 02:29 AM.



Copyright SnowmobileForum.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0