1998 Skidoo MXZ500 problems - Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum
http://www.snowmobileforum.com
Go Back   Snowmobile Forum: Your #1 Snowmobile Forum > General Discussion Forums > General Sled Chat


» Sponsors





Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-30-2007, 06:14 PM   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5
1998 Skidoo MXZ500 problems

Any common 98 mxz 500 problems? I can't find much about it anywhere on the net. I bought it not running, so I rebuilt the engine not really knowing all too much how, but I learned as I went. I got it running, ran it for 20 miles, and after putting gas in it wouldn't start again. I've heard it could either be vapor lock or air in the coolant lines, any ideas on how to fix either the easiest, and any other common problems these sleds have?
futbolplaya30 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-30-2007, 07:50 PM   #2 (permalink)
Registered User
 
upersleder's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: U.P. MICHIGAN/ Iron Mtn.
Posts: 2,300
neither scenario you suggested sound like a possibility. if it was running fine and you put gas in it there may be something wrong with the fuel pump, carbs or fuel. did it run for a min. or two before it died after filling up? may have water in the gas???
__________________
2003 MXZ 700X

Jan. 07 SLED OF THE MONTH WINNER


2006-2007 SLED OF THE SEASON WINNER



wide open till ya see God.....THEN BRAKE!!!

take the warning labels off everything and let the problem sort itself out
upersleder is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2007, 08:24 PM   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5
it didn't start at all after i had filled it up. sprayed some ether in it, changed the plugs, didn't even fire once. that was last week thursday, i just had it out today (tuesday) and it started on the second pull. it ran for a little while, wouldn't go over 6K rpm, and then died after about 5 minutes. we figured one of the plugs was dead, even though neither had gone more than 1/4 mile....anyways, switched plugs, started right up, full power, rode it for 30 minutes with no problems, everything seems fine, but im sure its not yet.
futbolplaya30 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2007, 08:46 PM   #4 (permalink)
Registered User
 
upersleder's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: U.P. MICHIGAN/ Iron Mtn.
Posts: 2,300
sounds like you fouled a plug or two. may have a carb issue still, i would keep a close eye on it, maybe do some plug checks before going anywhere with it.
__________________
2003 MXZ 700X

Jan. 07 SLED OF THE MONTH WINNER


2006-2007 SLED OF THE SEASON WINNER



wide open till ya see God.....THEN BRAKE!!!

take the warning labels off everything and let the problem sort itself out
upersleder is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 07:15 PM   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 12
yes it does sound like a fouled plug. rip the carbs apart and make sure everything is good!
scott9001 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2010, 08:17 PM   #6 (permalink)
Registered User
 
skidoostud's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Alto, Mi
Posts: 318
Also make sure your engine is broken in before you do any hard riding!
__________________
Current Sleds-
95' ski doo Mach z 780 triple (stock)
98' ski doo formula sl 500 (Stock)
98' Arctic cat 440 Jag (studded)

Previous Sleds-
00' Mxz 700
1992 Ski doo Mach 1 (DG pipe)
1976 El Tigre 5000
1972 Arctic Cat Panther 440

"Ride em' till you can't feel your toes"
skidoostud is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2010, 08:06 AM   #7 (permalink)
I am Spartacus
 
smallengineguy's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Milton Mills, NH
Posts: 23,702
Also make sure the thread isn't 3+ years old!
__________________
1992 Ski Doo Mach 1 (SC-10/2 suspended) March '07 SF.com Sled of the Month! (Lost in fire 4-7-13)
1992 Ski Doo Mach 1 original
2006 Ski Doo MXZ 500SS
1999 Ski Doo MXZ600
Webmaster Evergreen Valley Snowmobile Club
SledNH.com Moderator
smallengineguy is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2010, 09:49 AM   #8 (permalink)
Registered User
 
skidoostud's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Alto, Mi
Posts: 318
Sigh...yeah that might help...well it was under the "active topics" section so I just assumed it was fresh!
__________________
Current Sleds-
95' ski doo Mach z 780 triple (stock)
98' ski doo formula sl 500 (Stock)
98' Arctic cat 440 Jag (studded)

Previous Sleds-
00' Mxz 700
1992 Ski doo Mach 1 (DG pipe)
1976 El Tigre 5000
1972 Arctic Cat Panther 440

"Ride em' till you can't feel your toes"
skidoostud is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 11:49 PM.



Copyright SnowmobileForum.com

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0